Bergingsvoertuigen


Een bergingsvoertuig is een speciaal type autotransporter. Een bergingsauto wordt ingezet wanneer de weg te slepen auto of vrachtauto zelf niet in staat is te rijden, zoals bij pech of schade na een aanrijding, of wanneer deze verkeerd geparkeerd staat. Bij zwaardere typen, voor het wegslepen van vrachtauto's, spreken we over bergingstruck of heavy wrecker. Andere woorden voor bergingswagen zijn takelwagen, kraanwagen of sleepwagen.

Bergingsvoertuigen zijn in te delen in drie categorieën.

Kraanwagen: Deze maakt gebruik van een haak aan een uitschuifbare kraanarm. De haak wordt aan de weg te slepen auto bevestigd waardoor deze opgehesen kan worden.

Lepelwagen: Dit is een type dat de voorwielen van het te verplaatsen voertuig met behulp van een hydraulisch aangedreven lepel (gezien de vorm ook wel "bril" genoemd) aan de achter- of voorzijde van de grond tilt en het voertuig op zijn achter- of voorwielen verplaatst.

Oprijwagen: (ook wel: rollback) Deze trekt het te verplaatsen voertuig in zijn geheel op de laadruimte door middel van een lier. Om dit te vergemakkelijken is het mogelijk om de laadvloer met behulp van hydraulische kracht van de oprijwagen af te schuiven.

Bergingsvoertuigen zijn multi-functioneel dus komen combinaties van bovenstaande types veel voor. Ook zijn deze voertuigen veelal voorzien van een lier voor het geval er extra trekkracht nodig is.
 
Hulp nodig? Bel me! Skype Bel mij terug


 
Kleyn Vans on Facebook Kleyn Vans on Twitter Kleyn Trucks on Google+ Kleyn Trucks on YouTube Kleyn Trucks on Pinterest Kleyn Vans on LinkedIn